"Kopimedicin"
- hvorfor ændrer medicinen pris og navn?
Går du på apoteket for at hente din medicin og undrer dig over, at der ofte hedder noget forskelligt? Forklaringen herpå er at apotekspersonalet har pligt til at tilbyde dig det billigste præparat, som er tilsvarende. Og hvad betyder tilsvarende så?
Hvis din læge ordinerer et præparat til dig, er dette ikke altid det billigste. Priserne på medicin, skifter hver. 14 dag, så oftest har lægeren ikke tid til at tjekke, hvad der lige præcist er billigst, når han ordinerer medicinen. Lægen ved samtidig, at apoteket har pligt til at tilbyde det billigste og det der er tilsvarende. Tilsvarende vil sige, at det indeholder samme aktive stof som det medicin lægen har ordineret. Forskellen kan fx være tabletformen, farven, hjælpestoffer eller farvestoffer, eller forskellen kan bestå i emballagen - altså om det er i en bøtte eller i blisterplader.
Det vil sige, at det aktive stof, altså det, der "virker" i tabletten, er identisk med det, lægen har ordineret og derfor vil der som regel ikke være problemer i at skifte. Hvis du er i tvivl, kan du altid tage en dialog med din læge, om der er et problem i, at du vælger det billigste medicin.
Det kunne være, hvis du er overfølsom over for et farvestof. Hvis apoteket aldrig må give andet end det, din læge skriver på recepten, skal lægen påføre recepten ”Ej S” Dette betyder at apoteket kun må udlevere det det står på recepten.
Man skal være opmærksom på, at man ikke får fuldt tilskud til lægemidlet, hvis man vælger et dyrere produkt end det billigste. Tilskud gives kun op til det billigste produkts pris, så en evet merpris skal man selv betale. Dette gælder også i forhold til hvad Danmark Sygeforsikring giver tilbage.
Hvilke muligheder er der ellers for tilskud? Linke til forhøjet tilskudEn god idé, er at kende sin medicin på indholdstoffet og ikke handelsnavnet. Hvis man ved hvilket aktivt stof der virker i en medicin, skifter dette aldrig navn. Indholdstoffet er nemlig altid det samme, mens handelsnavnet kan være forskelligt, alt afhængig af hvad der er billigst den pågældende dag. Medicinen skifter pris hver. 14 dag. Dette er gjort for at skabe mere konkurrence og sikre brugerne de bedste priser.
Når et lægemiddel kommer på markedet, har det normalt et patent på 20 år. Dette vil sige, at andre medicinalfirmaer ikke kan ”kopiere” medicinen i de år. Medicinen er ofte dyr, da det har kostet mange penge at fremstille og forske i medicinen. Når et patent så udgår, betyder dette at andre firmaer kan gå ind og kopiere medicinen. Der behøves således ikke de samme penge eller ressourcer på medicinen, da ”opskriften” er der i forvejen. Derfor ligger priserne på ”kopi”-medicin, ofte også langt under originalen.
DinApoteker.dk Oktober 2020