Tilbage
Tilpas udvalg

Tand- og mundpleje til dyr

Er du på jagt efter produkter til tand- og mundpleje af dit kæledyr? På DinApoteker.dk kan du hjemmefra kigge på dit lokale apoteks store udvalg af produkter indenfor smådyrsprodukter til behandling af mundproblemer og tandkødsproblemer. Og kan du ikke finde hvad du søger, er du som altid velkommen til at kigge ned på dit lokale apotek. Vi er der for at hjælpe - og vi er lige i nærheden.

5 Produkter
Sorter efter:

Hundens tandpleje

Hver dag skal du børste tænder på din hund. Det er ikke nok at give tandrigtige godbidder

Tjek jævnligt, om din hund har rødt og betændt tandkød, tandsten (gulligbrune belægninger), knækkede/beskadigede tænder, misfarvede blålige tænder, mundsår eller lignende.

Få din dyrlæge til mindst én gang om året – måske sammen med vaccination – at undersøge tænderne.

Ved bl.a. bakteriebelægninger på tænderne, tandkødsbetændelse og paradentose opstår dårlig ånde hos din hund, og det er et tegn på, at din hund trænger til at få undersøgt sine tænder af dyrlægen.

Har du en hund med tendens til betændt tandkød, mundhulebetændelse, øget plakdannelse mv. kan man med fordel anvende en mundhulegel med klorhexidin eller et andet desinfektionsmiddel. 

Tandkødsbetændelse hos hunden

Tandkødsbetændelse er hos vores hunde de mest almindelige tandlidelser. Det starter hos hunde med at bakterier sidder som et tyndt lag overalt på tandemaljen. Når foderrester og spyt føres rundt i munden, dannes der på tænderne plak. Helt som ved mennesket.
Fjerner du ikke plakken ved tandbørstning, vil der opstå tandkødsbetændelse og senere tandsten.
Tandkødsbetændelse vil ubehandlet efterhånden strække sig helt ned til tandroden og til kæbeknoglen, så der opstår tandkødslommer, og paradentose udvikles. Paradentose medfører, at tænderne løsnes fra knoglen, da knoglen forsvinder som følge af betændelsestilstanden. Paradentose kan ikke helbredes, men kan kontrolleres og forebygges ved regelmæssige eftersyn, tandbehandling og tandbørstning. En mild tandkødsbetændelse kan helbredes med daglig tandbørstning. Og forebyggelse er alfa og omega
Har hundens tandkødsbetændelse udviklet sig voldsomt, kan det være nødvendigt at dyrlægen ordinerer en kur med antibiotika. Daglig tandbørstning og løbende kontrol af mundhulen holder herefter tandkødsbetændelsen i skak.

Skal min hund have tandrensning?

Din dyrlæge gennemgår ved det halvårlige eller årlige eftersyn udover mange andre faktorer, også hundens mundhygiejne og tændernes tilstand. Dyrlægen eller veterinærsygeplejersken vurderer således både tænder og mundhule med henblik på tandstilling, tandsten, tandkød og eventuelle sygdomme som f.eks. paradentose.
Hvis undersøgelsen viser, at tilstanden kræver en tandrensning eller anden tandbehandling, skal hunden altid bedøves og behandles på klinikken.

Hvordan laver dyrlægen en tandrensning?

Med en tang fjernes tandsten, så det er lettere at vurdere evt. blottede tandhalse og tændernes fæste i tandkødet.
Dyrlægen fjerner tandsten med utralyd. Ultralydsinstrumentet bruger vand under tryk og højfrekvente svingninger til at løsne tandstenen. Instrumentet sprayer en kold tåge/damp af vand, så bakterierne bliver vasket væk.
Efter ultralydsrensningen kan supplerende renses tæt ved tandkødet og i eventuelle tandkødslommer.
Herudover måler dyrlægen dybden af eventuelle tandkødslommer for at vurdere om der er tegn på paradentose.
Som afslutning polerer dyrlægen tænderne med polérpasta. På den måde forebygges, at bakterier og plak sætter sig på tænderne. Til sidst kan tænderne renses med klorhexidin, og eventuelle tand kødslommer skylles også med klorhexidin.
Efter dyrlægenes tandrensning aftales det næste tandeftersyn.
Du bør overveje at kontakte din dyrlæge hvis…
Din hund eller kat har dårlig ånde eller lugter ud af munden.
Du for mere end et år siden sidst fik din hund eller kats mundhule undersøgt af en dyrlæge.
Du har opdaget tandkødsbetændelse, som viser sig som en rød kant langs tandranden.
Dit kæledyr har tandsten, en knækket tand eller sår i munden

Ofte stillede spørgsmål om tandbørstning af hunde:

Hvordan børster jeg tænder på min hund?

Hold hundens hoved støttende og fast om dyrets næseryg og løft læben. Børst i rolige cirkelbevægelser først på en enkelt tand. Efterhånden som dyret vænner sig til tandbørstningen, kan du udvide området – og snart få lov at børste flere tænder. Når din hund har vænnet sig til tandbørstningen, kan du prøve at begynde at børste tændernes inderside.

Hvordan får min hund en bedre ånde?

Sørg for regelmæssige tandbørstning af din hund. Er det ikke tilstrækkeligt, så køb mundskyl eller væske, der fx kan blandes i vandet.

Hvordan vænner jeg min hund til at få børstet tænder?

Allerede når du henter din hund, og den er hvalp bør du begynde med at børste tænder på den. Jo før du starter, jo nemmere og jo mere ”hverdagsagtigt” bliver det for den at det er sådan det er og des bedre forebygger du tandsygdomme. Start med at træne i korte sekvenser og husk at rose din hund, når den vil være med til det. Brug en passende blød tandbørste og evt. tandpasta lavet til dyr. Alternativt kan du bruge en blød "sok" til fingeren, som gør, at man kan pudse plak af tænderne. Nogle hunde accepterer dette bedre end tandbørsten. De vænner sig altså hurtigt til det.

chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.