Tilbage

Hvordan er min hud opbygget

og hvilken funktion har huden?

Populært siger man, at huden er menneskets største organ.
Du kan her læse, hvordan huden er opbygget, og hvad der kendetegner de enkelte lag i huden.



Det yderste lag, kaldet overhuden eller epidermis. Det består af mere end 90% keratin, der er samme type proteinrige celler, der er bestanddelen i vores hår og negle.
Det er celler, der er meget nærtforbundne, der konstant skubbes op mod hudens overflade, "hornlaget", som lægerne kalder "Stratum Corneum".
Når de når overfladen, dør cellerne og skaller af.
Fra cellerne er dannede, og til de når overfladen og falder af, har de en livscyklus på .ca 1 måned. Der er stor forskel på hudtykkelsen af det yderste hudlag, alt efter hvor på kroppen du kigger. Således findes det tyndeste yderste hudlag findes på øjenlægene (hvor det er ca. 0,05 mm). Du gætter sikkert, at det tykkeste yderste hudlag findes f.eks. på albuer, håndflader hos en håndværker eller på hælen. Her er det ikke ualmindeligt at hornlaget er over 1 mm tykt.
Epidermis er kroppens naturlige barriere, der beskytter mod infektioner. Epidermis rummer specielle celler, der advarer immunforsvaret mod vira og skadelige organismer.  De hårde forhornede celler i det yderste lag, corneocytterne, beskytter også mod slitage. Jo mere huden udsættes for slid, jo tykkere bliver den.
Det er derfor, håndværkere og andre, der arbejder meget med hænderne, med tiden får hård hud på håndflader. Det er samme reaktion fra huden, når du får en ligtorn, når du går i et par sko, der gnaver uhensigtsmæssigt.
Epidermis er næsten vandtæt og sørger gerne for at være tilpas fugtet og fedtet. Dette skyldes corneocytterne, der holder på vandet og sammen lipider, der er hudens naturlige fedtstof. Bliver huden for tør, hvilket kan ske i særligt vinterperioden, hvor der er lav luftfugtighed, og vi i øvrigt gerne opholder os indendøre i opvarmede tørre lokaler, bliver huden svag, tør og skrøbelig.
Det er vigtigt, at du tilfører fugt og fedt i den tørre tid, for at hudens barriere opretholdes, og huden vedbliver at have elasticitet.
Det mellemste hudlag, kaldet bindevæv eller dermis. Det midterste hudlag består af stærkt, elastisk bindevæv. Dermis er hudens tykkeste lag. Det kan være op til 3mm tykt.
Dermis indeholder lymfekar, nerveceller celler, hårsække, talg- og svedkirtler. Ilt og næring tilføres med blodkar, der også sørger for at fjerne affaldsstoffer. Blodindholdet i dermis, afgør hudens farve. Således bevirker øget blodgennemstrømning, at vi bliver rødmossede, når vi er flove og generte, eller nÂr vi arbejder hårdt eller bare har det varmt.
Tilsvarende bliver vi blege, når blodtilførslen falder.
Blodkarrene medvirker til reguleringen af kroppens temperatur, bl.a. ved at blodkarrene trække sig sammen, når de afkøles og udvider sig  når der er varmt. De elastiske celler i bindevævet bliver som en elastik, der ligger i dagslys mindre smidigt med tiden. Dette medvirker i huden, at den mister elasticitet, og vi derfor udvikler rynker.
Det dybeste hudlag, kaldet underhud eller subcutis. Det inderste lag af huden indeholder bindevæv og fedtceller, der virker isolerende. Ligeledes beskytter mod trykpåvirkninger og er "spisekammeret", hvor næringsstoffer og væske opbevares. Tykkelsen på underhuden varierer fra person til person, og hvor på kroppen, der måles.
Selvfølgelig er det tykkere på bugen på en velvoksen person, end det er eksempelvis på fingrene. Heldigvis. Ellers ville vi også se mærkelige ud..
Underhuden får tilført næring og vitaminer og mineraler fra blodet, der også fordeler næringen og affaldsstoffer videre.


DinApoteker.dk
November 2021
Læs også:

Tør hud i vintertiden?
Hvorfor oplever de fleste, at huden bliver tør som en ørken i efteråret og vintertiden? Hvornår oplever de fleste af os, at vores hud skriger på både fugt og fedt ? Læs mere her

Skin Glow
Definitionen på en smuk hud kan være mange ting, men de fleste vil nok lede tankerne hen på en hud, der har en god udstråling med friskhed og glød. Dette ses nemlig som et tegn på, at man er sund og trives. Læs mere her

chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.