Tilbage

Hunden fryser

Men skal den have overtøj på?

Hunde havde ikke brug for hundetøj, da bedstefar var dreng. Hvad er det, der gør, at hunde i vore dage fryser om vinteren, og skal vi virkelig købe tøj til hunden, som den skal have på, når den skal ud i kulden? Du kan her læse, hvad mange dyrlæger anbefaler.
Man kan godt undre sig over, at hunde for 2-3 generationer siden på landet kunne trives i al slags vejr, uden ejeren ville bare overveje at iføre den hundetøj. Grunden er, at hunde i dag er vant til at opholde sig inde i opvarmede huse. Derfor er deres pels ikke udviklet til at modstå kulden. Hundene er fremavlet til at være ”moderne hunde”, så derfor har de behov for at holdes varme. Hertil kommer, at mange af vore dages hunderacer, er importerede fra varmere himmelstrøg, hvor klimaet er helt anderledes. Mange af de populære hunderacer i dag stammer fra mere varmt klima, og derfor kan de ikke pludselig ændre generne, så de danner en efter danske vintres forhold, mere underuld i pelsen.
Perioden fra december til februar er som bekendt normalt de kolde måneder her til lands. Og ligesom vi selv gerne vil iføre os varmt tøj, hue og handsker, når vi skal ud i den danske vinter, så har mange af vore firbenede venner behov for at vi iklæder dem tøj, så de bedre kan holde varmen.
Det er indlysende, at behovet for at få hjælp til at holde varmen er afhængigt af, om der er tale om en lile og tyndpelset dansk-svensk gårdhund eller en langpelset setter uden underpels, eller en labrador, der har tyk og kraftig pels og underpels. Hunderacer er forskellige, og derfor varierer behovet for overtøj også fra race til race. Det, der primært afgør hundens behov for tøj i kulden, er hundens pelstykkelse og mængden af underuld i pelsen. Ligeledes har hundens generelle sundhedstilstand og alder betydning.
Hunde kan ikke lave mere kropsvarme, ved at spise mere.
Det er således ikke et spørgsmål om hundemode, som nogle kritikere lidt grinagtigt fremfører, men et behov for at holde bedre på kropsvarmen.
Det er let at se, når hunden fryser. Når hunden ikke kan holde varmen, ryster den og får ofte en krampagtig kropsholdning.
Bliver hunden nedkølet, er den ligesom mennesket mere modtagelig for sygdom. Hunden kan sagtens blive forkølet. Særligt ører og halespidsen er udsatte, da de stritter ud fra kroppen. Det er ikke sjældent af hunhunde får blærebetændelse, hvis de fryser. Er det kraftig frost, kan også hundens poter og snude få forfrysninger.
Når det er rigtig koldt, er det derfor en god ide, kun at gå korte ture, men gerne flere i løbet af dagen.
Og når der er is på vej og fortorv, så husk at tage hensyn til hundens poter. Sørg for god potepleje med potevoks og kig gerne poterne igennem for sår og rifter. Når vi salter fortorvet, kan saltet naturligvis svie i småsår på poterne.


DinApoteker.dk
December 2021


Relaterede artikler:

Pasning af din hunds poter
Ligesom ved os selv, hvor velvære starter med velplejede fødder, så gælder det, at sunde og velplejede poter er med til at give din hund et godt hundeliv.

Mund og tandpleje hos hunden
Det er vigtigt, at du børster tænder på din hund dagligt. Læs her, hvordan du gør.

chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.