Tilbage

Mundpleje – eller ”Hold af din mund”

Det er et spørgsmål om at huske nogle gode vaner. De gør en stor forskel for din sundhed – ikke bare et spørgsmål om mundhygiejne. Men der er en del sygdomme og andre lidelser, du kan undgå ved at tage dig af din mund. Din krop skal jo gerne holde hele livet. Det gælder også din mund og dit tandkød.
God tandhygiejne er vigtig

Sådan får du en god og sund mund og tænder

Det er helt naturligt at ignorere småskavanker. Men det er vigtigt at huske, at de små og umiddelbart ikke alvorlige symptomer, kan være kroppens signal om nodet, der skal tages hånd om, inden det bliver meget værre.
Gør derfor en ære ud af, at bruge lidt tid hver dag på at lytte til din krops signaler, på at pleje dig selv, og hold nøje øje med alle forandinger.
Din mund har en stor betydning for hele din krops helbred. Den danske tandlægeforening har lavet en undersøgelse, der klart viser, at mange danskere ikke kender til sammenhængen mellem det forhold, at tandsundheden er vigtigt for det sunde helbred.
Eksperter fortæller igen og igen, at betændelse i mund, tandkød og tænder påvirker resten af kroppen, og kan medvirke til at forværre sygdomme som diabetes og hjerte-karlidelser.
Betændelse i mundhulen udgør en særlig risiko for mennesker med nedsat immunforsvar uanset dette skyldes sygdom eller indtagelse af anden medicin.
Sammenhængen er også modsat, så personer, der lider af eksempelvis sukkersyge er særligt udsatte for både parodontitis, mundtørhed og mundsvamp. Også derfor er det vigtigt, at vi holder vores mundsundhed i top.

Hvad er parodontitis og paradontose?

Paradontitis er tandkødsbetændelse, der spreder sig omkring tanden og breder sig ned til tandroden. I de værste tilfælde ender det med at tænderne løsnes og til sidst falder ud. Forstadiet er tandkødsbetændelse, som mange døjer med.
Når alt er som det bør være, sidder tandkødet helt op til tanden. Får man ikke fjernet bakterier (plak) langs tandkødsranden, kan der dannes tandkødslommer, der kan være starten på paradontose. Lommerne bliver dybere.
Det er netop derfor vigtigt at sørge for omhyggelig tandbørstning, men også at rense mellem tænderne med mellemrumstandbørster, tandtråd, tandstikker, eller hvad tandlægen anbefaler dig ud fra din tandstatus.
Desuden skal tandsten gerne fjernes jævnligt.

Nogle personer har beviseligt større risiko for at udvikle paradontose. Det er folk, der:

  • Ryger
  • Er arveligt disponeret
  • Har dårlig mundhygiejne
  • Har nedsat immunforsvar
  • Har systemiske sygdomme som eksempelvis diabetes
  • Er stressede

Tegn på tandkødsbetændelse

Hvis dit tandkød er rødt, ømt eller bløder, er det tegn på begyndende tandkødsbetændelse.

Ingen bryder sig om at få besked om, at man har dårlig ånde. Det er en bjørnetjeneste ikke at give beskeden til en nærtstående, hvis man oplever det. Dårlig ånde er ofte tegn på dårlig mundhygiejne, men det kan også skyldes andre ting.

Medicin kan bevirke, at du har tør mund.​​​​​​​

Den normale spytsekretion er vigtig i forbindelse med opretholdelsen af en god mundhygiejne. Døjer du med nedsat spytsekretion og dermed tør mund, kan du opleve at slimhinderne bliver irriterede, sarte og ømme, ligesom du kan plages af sår, svamp og revner i mundslimhinderne.

Mundtørhed skal forårsages af mange ting: Mange sygdomme som gigt og diabetes øger tendensen til at patienten oplever mundtørhed. Desuden bevirker mange typer medicin, at patienterne plages af tørre mundslimhinder. Mange – særligt de ældre -  lægemiddelstoffer mod psykiske lidelser har en atropinlignende virkning, hvilket giver nedsat udskillelse af sekreter, herunder spyt. Natuligt nok virker også alle vanddrivende midler udtørrende – også på mundens slimhinder. En del blodtryksnedsættende midler, astmamidler og stort set alt stærkt smertestillende virker også udtørrende på mundens slimhinder.

Du kan altid drøfte mundtørhed med personalet på dit lokale apotek, din læge eller din tandlæge/tandplejer. Du er også velkommen til at kontakte os her på chatten på DinApoteker.dk

Det vigtigste budskab er, at der ofte er hjælp at hente. Dun kan her læse om de midler, der øger spyt-produktionen og spytsekretionen.

Råd til god mundpleje:

  • Børst tænderne grundigt – mindst 2 gange i døgnet. Mindst 2 minutter hver gang
  • Brug en blød og behagelig tandbørste.
  • Brug tandpasta indeholdende flour.
  • Sørg for at plej og renhold tandmellemrum med tandstikker, softpicks, tandtråd eller mellemrumsbørster
  • Sørg for at booke tid hos din tandlæge efter aftale – gerne to gange pr år for at få fjernet plak, tandsten og andre belægninger.

Køb produkter mod mundtørhed her

Nævn det for din tandlæge, hvis du får medicin, der udtørrer din mund.


DinApoteker.dk - November 2022


chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.