Mundpleje – eller ”Hold af din mund”
Sådan får du en god og sund mund og tænder
Hvad er parodontitis og paradontose?
Nogle personer har beviseligt større risiko for at udvikle paradontose. Det er folk, der:
- Ryger
- Er arveligt disponeret
- Har dårlig mundhygiejne
- Har nedsat immunforsvar
- Har systemiske sygdomme som eksempelvis diabetes
- Er stressede
Tegn på tandkødsbetændelse
Ingen bryder sig om at få besked om, at man har dårlig ånde. Det er en bjørnetjeneste ikke at give beskeden til en nærtstående, hvis man oplever det. Dårlig ånde er ofte tegn på dårlig mundhygiejne, men det kan også skyldes andre ting.
Den normale spytsekretion er vigtig i forbindelse med opretholdelsen af en god mundhygiejne. Døjer du med nedsat spytsekretion og dermed tør mund, kan du opleve at slimhinderne bliver irriterede, sarte og ømme, ligesom du kan plages af sår, svamp og revner i mundslimhinderne.
Mundtørhed skal forårsages af mange ting: Mange sygdomme som gigt og diabetes øger tendensen til at patienten oplever mundtørhed. Desuden bevirker mange typer medicin, at patienterne plages af tørre mundslimhinder. Mange – særligt de ældre - lægemiddelstoffer mod psykiske lidelser har en atropinlignende virkning, hvilket giver nedsat udskillelse af sekreter, herunder spyt. Natuligt nok virker også alle vanddrivende midler udtørrende – også på mundens slimhinder. En del blodtryksnedsættende midler, astmamidler og stort set alt stærkt smertestillende virker også udtørrende på mundens slimhinder.
Du kan altid drøfte mundtørhed med personalet på dit lokale apotek, din læge eller din tandlæge/tandplejer. Du er også velkommen til at kontakte os her på chatten på DinApoteker.dk
Det vigtigste budskab er, at der ofte er hjælp at hente. Dun kan her læse om de midler, der øger spyt-produktionen og spytsekretionen.
Råd til god mundpleje:
- Børst tænderne grundigt – mindst 2 gange i døgnet. Mindst 2 minutter hver gang
- Brug en blød og behagelig tandbørste.
- Brug tandpasta indeholdende flour.
- Sørg for at plej og renhold tandmellemrum med tandstikker, softpicks, tandtråd eller mellemrumsbørster
- Sørg for at booke tid hos din tandlæge efter aftale – gerne to gange pr år for at få fjernet plak, tandsten og andre belægninger.
Køb produkter mod mundtørhed her
DinApoteker.dk - November 2022