I mange tilfælde vil det nemlig være muligt, at du kan fortsætte med at dyrke idræt og være med i konkurrencer, hvis du får en dispensation fra dopinglisten, en såkaldt "TUE" (Therapeutic Use Exemption) fra Antidoping Danmark.
For din egen skyld, skal du være opmærksom på, at dopinglisten omfatter både receptpligtig medicin, håndkøbsmedicin og naturmedicin, som kan købes hos materialister, i helsekostforretninger og i supermarkeder. Også en stor mængde vitaminpræparater og kosttilskud, som bl.a. kan købes på internettet, kan indeholde stoffer, som er på ”Dopinglisten”.
På ”Antidoping Danmark” (link her) kan du finde ”Dopinglisten”, der er en liste over lægemidler, som indeholder dopingstoffer. Her er nævnt de lægemidler, der ofte er problemer med:
Astmamedicin: Medicin, der anvendes ved astma og lungesygdommen KOL styrker vejrtrækningen, ligesom kroppens evne til at optage ilt øges. Det er tilladt at anvende de akutvirkende astmamidler indeholdende de bronchieudvidende lægemidler salbutamol, formoterol og salmeterol, hvis de anvendes som spray eller inhaleres på anden måde. Og kun i beskedne mænger. Alle øvrige astmamidler til inhalation, væsker til injektion og som tabletter til astma er ikke tilladt.
Beta-blokkere: Disse midler mindsker uro og bevirker at man kan undgå at ryste på hænderne. Dette ville selvfølgelig give udøvere af præcisionsøvelser som skydning en urimelig fordel. Betablokkere er forbudt ved en lang række idrætsgrene som bilsport, billard, bueskydning og dart samt golf.
Binyrebarkhormoner kan øge kroppens muskelmasse men også forbedre brugerens udholdenhed. Binyrebarkhormonerne er kun tilladt, hvis de anvendes i form af eksempelvis creme eller salve til påsmøring af huden. Alle øvrige dispenseringsformer er på dopinglisten.
Erytropoietin (EPO): EPO blev på grund af brugen og den massive omtale i cykelsport særligt kendt. EPO øger mængden af røde blodlegemer og dermed blodets evne til at transportere ilt rundt i kroppen.
Insulin kan øge muskelmassen, hvorfor det er anvendeligt som doping. Men man må selvfølgelig anvende insulin, hvis man har sukkersyge, hvis man får en TUE.
Vanddrivende medicin: kan medvirke til at skjule, at sportsudøveren anvender andre dopingstoffer, og dermed nedsætte risikoen for at blive taget i kontrollen. Man må derfor ikke anvende vanddrivende ved konkurrencer.
Man er dog som nævnt ikke helt udelukket fra at dyrke konkurrencesport, hvis man tager disse lægemidler – det kræver, at man søger dispensation fra Antidoping Danmark, en såkaldt ”TUE” (Therapeutic Use Exemption).
Du kan læse mere her: Antidoping Danmark Hvis du er nysgerrig på, om dit lægemiddel tæller som doping, kan du til enhver tid slå det op i appen ”Anti Doping Danmark”, eller på antidoping.dk
DinApoteker.dk Juli 2021